maandag 31 januari 2011

Tienduizenden Italiaanse Metallo's de straat op !!

In Italië zijn tienduizenden metaalarbeiders aangesloten bij de vakbond Fiom vrijdag de straat opgetrokken uit protest tegen wat ze de 'chantage' van autobouwer Fiat
noemen. Het personeel van de Fiat-fabriek in Mirafiori aanvaardde twee weken geleden een sociaal akkoord dat als historisch bestempeld werd in Italië. De werknemers aanvaardden beduidend zwaardere arbeidsomstandigheden om de sluiting van de fabriek te vermijden.
'Vandaag liggen de fabrieken stil omdat de werknemers niet willen dat het systeem-Marchionne (Fiat-baas Sergio Marchionne) uitgebreid wordt. De werknemers willen een job met menselijke rechten en waardigheid verdedigen', riep de Fiom-secretaris-generaal Maurizio Landini de menigte toe in Milaan.
Naast Milaan zijn er nog een twintigtal andere manifestaties doorheen het land, met de nadruk op Turijn, thuisstad van Fiat, en de fabriek in Mirafiori. Fiom is de metaalcentrale van de linkse vakbond CGIL, de grootste van het land. De metaalvakbond had eind december opgeroepen tot deze staking nadat het Mirafiori-akkoord ondertekend werd door de andere vakbonden. Het is de enige vakbond die het akkoord verwerpt. Twee weken geleden keurde bij een referendum 54 procent van het personeel van de fabriek het akkoord goed.
Met Mirafiori-akkoord voorziet via een fabrieksgebonden conventie een nachtshift en bijkomende uren. De arbeiders vallen er niet langer onder de nationale conventies in de metaalsector. Marchionne wil het akkoord veralgemenen voor alle andere Italiaanse fabrieken.

Geen opmerkingen: