dinsdag 11 december 2007

Generatiepact " Geen beschikbaarheid "

Brugpensioen " 38 jaar " Geen beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt

Recent verscheen het K.B. van 21/10/2007 ( B.S. 21/11/2007 ) waarbij afwijkingen werden ingeschreven die eerder door de sociale partners werden overeengekomen en die nu eindelijk het vereiste wetgevend karakter krijgen.

Volgende werknemerscategorieƫn moeten niet meer beschikbaar zijn voor de algemene arbeidsmarkt :
  1. werknemers die met brugpensioen gaan op basis van een algemeen of afwijkingsstelsel.
  2. werknemers die met brugpensioen gaan op basis van de erkenning als onderneming in moeilijkheden of herstructurering in het kader van het generatiepact of op basis van de nieuwe bepalingen die op 1 januari 2008 van kracht worden , maar wel op voorwaarde dat ze :
  • na afloop van de theoretische opzeggingstermijn , ofwel de leeftijd van 58 jaar hebben bereikt ofwel ten minste 38 jaar beroepsverleden bewijzen.
  • na afloop van de door de verbrekingsvergoeding gedekte periode ofwel de leeftijd van 58 jaar hebben bereikt ofwel ten minste 38 jaar beroepsverleden bewijzen.

3. andere ontslagen werknemers die :

  • na afloop va nde theoretische opzeggingstermijn , ofwel de leeftijd van 58 jaar hebben bereikt ofwel ten minste 38 jaar beroepsleven bewijzen.
  • na afloop van de door de verbrekingsvergoeding gedekte periode ofwel de leeftijd van 58 jaar hebben bereikt ofwel ten minste 38 jaar beroepsverleden bewijzen.

De nieuwe bepalingen zijn van toepassing op alle ontslagen die vanaf 1 december 2007 aan de werknemer wordt betekend.

Voormeld K.B. bepaalt tevens dat de werkgever niet verplicht is outplacement aan te bieden aan de ontslagen werknemer , die voldoet aan alle voorwaarden om daar recht op te hebben , maar die :

  1. ofwel deeltijds werkt en minder dan de helft van de arbeidsduur van een voltijdse werknemer presteerds
  2. ofwel , als volledig uitkeringsgerechtigde werkloze , niet meer beschikbaar moet zijn voor de algemene arbeidsmarkt.

Als de werknemer echter toch uitdrukkelijk om outplacement verzoekt , is de werkgever niettemin verplicht om het outplacement alsnog voor te stellen.

Geen opmerkingen: