dinsdag 23 juni 2009

Tijdelijke werkloosheid en fiscaliteit

Veel arbeiders uit de metaal worden in deze onzekere tijden geconfronteerd met periodes van tijdelijke werkloosheid.

Dankzij het Interprofessioneel Akkoord werd de vergoeding voor tijdelijke werkloosheid behoorlijk verhoogd en de ABVV-onderhandelaars hebben hiervan een topprioriteit gemaakt.

Er is echter één zaak die je niet uit het oog mag verliezen: de fiscaliteit!!

Op de maandelijkse werkloosheidsuitkeringen die je krijgt wordt namelijk slechts 10,09 % bedrijfsvoorheffing ingehouden. Al de werkloosheidsuitkeringen die je in een jaar ontvangt, worden echter bij je globaal inkomen gevoegd en belast aan de gemiddelde aanslagvoet die vermeld staat op je aanslagbiljet.

Die gemiddelde aanslagvoet bedraagt voor een doorsnee inkomen algauw 25 tot 30 % zodat je al begrijpt dat je bij de ontvangst van je aanslagbiljet nog een stuk belastingen zult moeten bijbetalen.

Een eenvoudig voorbeeldje zal dit duidelijk maken.
Stel, iemand ontvangt in 2009 in totaal voor 5.000 € bruto aan werkloosheidsuitkeringen. Via de bedrijfsvoorheffing werd al 504,5 € afgehouden. Stel dat deze arbeider een gemiddelde aanslagvoet heeft van
27 %, dan zal nog 16,91 % ofwel 845,5 € extra betaald moeten worden via de personenbelasting (aanslagbiljet te ontvangen in 2011). Ook op de bijpassing bovenop het stempelgeld die je eventueel ontvangt van het Fonds voor Bestaanszekerheid en/of je werkgever, wordt slecht 10,09 % bedrijfsvoorheffing ingehouden en zal dus achteraf de rekening volgen!

Hou hier dus rekening mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Geen opmerkingen: